top of page

Caban Dans

Caban Dans is een nieuwe holistische vorm van dansen.

Dat houdt in dat er veel aandacht is voor zowel het lichamelijke aspect d.m.v. dansen maar ook voor onze gedachtenwereld, waar veelal onze angsten en onzekerheden gevormd zijn, als voor onze spirituele bewustwording met als doel dat we sterker en zelfverzekerder maar ook bewuster worden in ons dagelijkse leven.

Caban betekend letterlijk : Rode Aarde, maar wijst ons ook op de keuzes die wij hebben om ons leerplan hier op aarde te kunnen voltooien. We kunnen ons leerproces al kronkelend en slingerend afleggen maar we kunnen ook onze aangeboren intuitieve gave gebruiken. Tijdens de cursus zal ook hier aandacht aan besteed worden.

In deze ONTDEKKINGS/bewustwordings dansen is er veel aandacht voor uitleg over de symbolische bewegingen die uit de Tarot, Chakra's, het Sjamanisme of uit de 4 elementen komen. De kracht en de meerwaarde van deze dansen is dat je weet wat je aan het doen bent doordat ze een betekenis hebben en dat ze je inzichten kunnen geven. Dit zal alle bewegingen een extra dimensie geven wat nog meer plezier en voldoening zal brengen. Zie het meer als je eigen ritmische ontdekkingsreis.
Als mensen spontaan dansen, drukken zij uit wat hen innerlijk beweegt., dus ook de gevoelens en gedachten die verdrongen zijn.

Caban Dans

  Jouw eigen ritmische ontdekkingsreis

Je hebt geen danservaring nodig

Je hoeft niet jong en soepel te zijn

Je mag zijn hoe je bent en bewegen hoe je het ervaart

                           

               Caban Dans – Inspiratie Dans – Belevings Dans


Het ontstaan van Caban Dans


Ik ben opgegroeid als derde generatie dansschool houder en was destijds de jongste gediplomeerde danslerares en professionele danseres in Nederland. Niet omdat ik dat allemaal zo graag wilde maar door ziekte en omstandigheden heb ik op vrij jonge leeftijd de zaak van mijn ouders over genomen. Mijn prof carriere liep uit op niets aangezien deze weg steeds geblokkeerd werd door ongelukjes, ernstige blessures enz. waardoor ik al vrij snel in de gaten kreeg dat het waarschijnlijk niet de bedoeling van “van boven” was dat ik een eigen danscarriere zou ambieëren. Ik heb mij destijds dan ook met plezier gewijd aan het lesgeven en in die 25 jaar in mijn vrije tijd diverse andere dansvormen eigen gemaakt als sacrale dans, argentijnse tango, Flamenco, salsa, boogie-woogie, de 5 ritmes enz.


Mijn eigen voorkeur ging altijd al uit naar de meerwaarde van het uitbeelden tijdens het dansen. Weten wat je aan het doen bent met passie en aandacht. Na het volgen van diverse intuïtieve ontwikkelings cursussen als mediumschap, chakra psychologie en het sjamanisme kwam ik uiteindelijk terecht bij het fenomeen Tarot. Een wereld ging voor mij open en inmiddels beoefen ik dit alweer ruim 20 jaar en heb een paar jaar geleden mijn opleiding als TarotMaster afgerond , geef mijn eigen Tarot opleidingen en wordt door o.a. het Mediumcollege in Harderwijk ingehuurd als Tarot docent.


Mijn droom was om deze 2 passies, Dans en Tarot, te laten samenvloeien en dat is gelukt in de dansvorm van Caban Dans. Caban betekent letterlijk “rode aarde”maar staat ook voor de wijze waarop je omgaat met je aangeboren intuïtieve gave.


Caban Dans is een prachtige mix geworden van mijn liefde voor dans en bewegingen en het inzichtelijke van de Tarot. Ik gebruik vooral de Grote Arcana uit de Tarot, die staan voor de grote levenfases van de mens) met hun mooie Jung archetypische afbeeldingen als uitgangspunt. Dit aangevuld met de 4 elementen als Aarde-Water-Vuur en Lucht maakt het plaatje compleet.


In Caban Dans kun je ervaren wat bepaalde bewegingen met je doen. Bijv. als je iets wilt creëren als een nieuwe baan, relatie, talent of geld zul je energie moeten investeren en de zaadjes moeten gaan zaaien voor datgene wat jij wenst, daarna zal het met liefde en zorg de kans moeten kunnen krijgen om zich zo te ontwikkelen en groeien dat je het kunt gaan oogsten. Ik houd met name van het groeien en laten ontwikkelen bij mijzelf. Ik ben ervan overtuigd dat je jezelf geen groter kado kunt geven door de tijd te nemen voor je eigen ontwikkeling als mens. Ik heb heel veel geleerd van bijv. “overgave door controle los te durven laten” en “durven ontvangen” Deze inzichten heb ik door dans verkregen en ben er mee aan de slag gegaan. Ik heb ooit van een sjamaan gelezen dat een verjaardag vieren van iemand heel bijzonder is, niet omdat men een jaar ouder is geworden maar wel omdat de persoon een jaar op persoonlijk gebied gegroeid is en daardoor wijzer is geworden en meestal ging dat gepaard met een passende naamsverandering. Geweldig!! 


Groeien en ontwikkelen om daarna de oogst binnen te kunnen halen. Dit is het letterlijke Aarde principe maar ook die van De Keizerin en de Pentakels uit de Tarot die verbonden zijn met het element Aarde. Zo zal ook het Yin/Yang principe behandeld gaan worden als het in balans brengen van de vrouwelijke en mannelijke energie, je mag je als de Hogepriesteres gaan voelen die luistert naar haar eigen intuïtieve gaven en innerlijk weten maar ook zul je Matigheid en Het Oordeel tegen komen. Het leren waarnemen zonder direct te oordelen of zelfs te veroordelen van jezelf en uiteraard mag de mooiste kaart niet ontbreken, ik vind het zelf de fijnste kaart van de Tarot,: De Dwaas. Wat is er heerlijker dan open en onbevangen in het leven te kunnen staan, lekker te dansen zonder gene en schaamte en om weer voluit te kunnen lachen om jezelf. Even los van deze serieuze wereld.

Caban Dans is een inspirerende mix van Dans-Inspiratie-Tarot en Eye-Openers. Laat je verrassen en ga het zelf ervaren. Doe gewoon mee !! Je hoeft niet jong en soepel te zijn en je hoeft geen danservaring te hebben.

Je mag zijn wie je bent en bewegen hoe je het ervaart. 

Dansworkshop:

Dans het ritme van je Levenswiel


Ons Levenswiel oftewel Het Rad van Fortuin is altijd in beweging, verschuift en verandert. Niets blijft langdurig hetzelfde. In de natuur zorgt de Zon voor de steeds terugkerende cyclische patronen die wij ook in onszelf kunnen leren herkennen waardoor ook wij mee kunnen veren met alle veranderingen. Laten wij ons met de Zon meebewegen, gebruik makend van de elementen en het ritme van ons persoonlijke Levenswiel dansen.

Ontdek hoe windrichtingen, elementen en intuïtie je kunnen helpen je verbonden te voelen met het grote geheel en in balans komen en te blijven hier op Aarde.Opgave : y.e.schrijver@gmail.com


Dansgroep voor vrouwen 45+ in Alphen aan den Rijn

Lekker bewegend, ontspannend en met veel gezelligheid voor vrouwen van 45 jaar en ouder.

Na een korte oproep op facebook of er interesse was voor een dansgroep kwamen er ontzettend veel reacties. Overweldigend maar er was ook vraag naar diverse dansstijlen. Van salsa tot stijldansen, van zumba tot buikdansen. Oeps, dat vroeg mij om meer duidelijkheid te geven wat ik in gedachten had.

Ik zelf houd van thema dansen afgewisseld met een variabele mix van vrijdansen en ouderwetse discoswingers.

Onder thema dansen versta ik symbolische en inspirerende dansen, dansen die je op holistische wijze sterker en krachtiger maken, dansen die iets met je van binnen doen. Dus we gaan proefdraaien om een goede invulling te vinden voor deze dansgroep

en wel op Maandagmorgen 25 oktober van 10.00 tot 11.30 uur

lokatie: De oude joodse synagoge, Samuel Aardewerksteeg. (tegenover Ici Paris)

Interesse ? wel graag even opgeven aangezien de ruimte heel fijn maar niet zo groot is.

y.e.schrijver@gmail.com


Wees welkom !bottom of page